Annonce

Annonce

Rasmus Prehn på talerstolen til ØL's GF 2022 i Horsens

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mener, at krigen i Ukraine understreger behovet for en grøn omstilling i landbruget. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Danmark afviser at lempe grønne landbrugstiltag trods krigen i Ukraine

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) fastslår, at Danmark ikke bakker op om forslaget i EU om, at de grønne tiltag i landbruget skal sættes på pause for at sikre fødevareforsyningen.

Det bliver ikke med Danmarks opbakning, hvis EU vedtager at suspendere en række grønne krav til landbruget.

Det fastslår fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et skriftligt svar til Altinget. Heri skriver ministeren, at krisen snarere understreger behovet for mere grøn omstilling frem for det modsatte.

”Ruslands krig mod Ukraine understreger behovet for at sætte turbo på den grønne udvikling, som vi i forvejen ønsker os. Det bliver min og Danmarks position i EU. Det er langt mere perspektivrigt og visionært, end det Venstre foreslår,” skriver Rasmus Prehn desuden ifølge Altinget, med henvisning til Venstres forslag om at dyrke brakmarker og muligvis også lavbundsjorder.

En række medlemslande, Europa-Parlamentets landbrugsudvalg, landbrugskommissær Janusz Wojciechowski, Venstres EU-parlamentariker Asger Christensen og Landbrug & Fødevarer har alle talt for at suspendere og genoverveje grønne tiltag i EU's Farm to Fork-strategi for at sikre fødevareforsyningen, mens krigen i Ukraine står på.

Overvejelserne om at lempe på området har samtidig affødt modreaktioner fra en lang række grønne organisationer, der ligesom regeringen mener, at krisen understreger behovet for en mere bæredygtig produktion. De nævner desuden, at en produktion, der er mere plantebaseret og med færre husdyr, øger muligheden for selvforsyning, fordi der skal produceres og importeres mindre foder.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg